Enstaka kunder skapar problem för flyttföretagen

Alla branscher brottas med ett par oseriösa aktörer som förstör för de seriösa företagen inom denna bransch. Men inom alla branscher finns även oseriösa kunder. Flyttkonsumenter.se har exempelvis skrivit om flyttfirmor som inte fått betalningar samt kunder som tydligt försöker genomföra bedrägerier.

 Även om de allra flesta kunder till flyttfirmor sköter sig så finns det undantag. Kunder som på ett tydligt sätt försöker genomföra bedrägerier för att därigenom få flytten billigare eller till och med ”gå plus”. När Flyttkonsumenter skrev om detta problem, för några år sedan, visade det sig att flera flyttfirmor varit med om liknande hyra och problem.

Påhittade skador

I artikeln framgår att ”påhittade skador” är det vanligaste problemet. Det kan vara allt från en mindre repa till möbler som helt och hållet gått sönder. Man kan även klaga på repor och skador på golv och vägg.

För flyttfirmor är det generellt svårt att bevisa att denna skada redan fanns innan de påbörjade flytten. Man försöker se över allt bohag i flyttbilen och påtala eventuella skador för kunden. Detta alltså innan man åker. Men att se och upptäcka allt är inte helt lätt. Kunden skulle ju till och med kunna haft sönder inredningen efter att den levererats till nya huset. Detta för att få lägre kostnad för flytten.

Obetalda fakturor

Ett annat problem är kunder som inte betalar sina fakturor. I detta fall kan flyttföretaget i första hand skicka ut påminnelse och låta ett inkassoföretag ta över indrivningen av skulden. Skulle fakturan från flyttfirma i stockholm ändå inte betalas finns alternativet att lämna in ärendet till Kronofogden. Men detta kostar initialt ett par hundra och kräver även en del administrativt jobb.

Även om Kronofogden har stora befogenheter att driva in skulder så förekommer det skulder som aldrig blir betalda. Det händer, om än sällan, att privatpersoner beställer flytt och låter fakturan gå till en ”målvakt”. En person helt utan deklarerad inkomst – varpå Kronofogden inte heller kan ta något.

Ett sätt att komma undan detta, om än delvis, är att alltid ta betalt direkt efter utfört jobb. Det flera flyttfirmor märkt är nämligen att de påhittade skadorna uppstår bara någon dag innan fakturan ska betalas. Kan det vara så att kunde inser att det inte finns pengar på kontot för att betala fakturan?

Kan polisanmälas

Om flyttfirmor anser att kunderna försökt (eller lyckats) med bedrägeri kan de lämna in en polisanmälan. Det kan upplevas mycket drastiskt men en av de flyttfirmor som kommenterade artikeln hos Flyttkonsument hade valt denna väg.